Nieuws 2015

Stoeppalen Terschelling

Stoeppalen Terschelling

3 mei 2015

Aafke reageert op de door Peter van Asten uit Zeeland aangeboden stoeppaal (zie onderaan):

“De steen die te koop stond is een zwaar beschadigde stoepsteen. Ik herken de ornamenten, alleen is de kop er af. Maar misschien is deze vorm typisch voor Zeeland. Vorig jaar heb ik op Terschelling bijna alle daar aanwezige stoepstenen gefotografeerd. Zoals Peter van Asten vertelt staan deze stenen als afbakening van een stoep. Ze zijn zeldzaam. Zonde dat ze opgeruimd worden. Op Terschelling zijn ze er wel zuinig op al zijn ze in het verleden ook gebruikt als grafsteen. En hier zijn twee foto's.”

Stoeppaal als grafsteen

Deze is gebruikt als grafsteen op het oudste kerkhof van Terschelling.

Meer stoeppalen in Historisch


Lippe (4) Reactie van Hans Hermans

Lippese Roos (Lippische Rose) Wikipedia

18 augustus 2015

De Lippische Rose is in zoverre interessant dat ze nog steeds gebruikt wordt in Nordrhein-Westfalen (zie foto's). Dat Prins Bernhard in zijn wapen en standaard ook die roos gebruikte is minder bekend. Ik vermoed dat zijn dochter Irene de roos in haar wapen overgenomen heeft.
Een oranje rechthoekige vlag waaruit rechts een driehoek verwijderd is. De vlag wordt door een Nassau blauw kruis in vier vlakken verdeeld. In het vlak linksboven staat een jachthoorn, uitgevoerd in Nassau blauw en wit. In het vlak linksonder staat een roos bestaande uit vijf bladeren en gouden kelkbladeren. Deze roos is afkomstig uit het wapen van Lippe, waar Prins Bernhard vandaan kwam. De twee rechtervlakken zijn leeg. In het midden van het kruis staat in een oranje cirkel het rijkswapen met koninklijke kroon.

Hans Hermans

Lippische Rose


Lippe (3) Reactie van Paul Oeinck

Lippe-Preussen 7A

13 augustus 2015

Den Grenzstein 11A hatten Sie ja schon korrekt identifiziert. Der andere Stein auf derselben Grenzlinie Lippe-Preußen (Paderborn) und ist die Nr. 7A. Von diesem schicke ich Ihnen ein Doppelfoto mit. Den 3. Stein kann ich auch nicht einordnen, aber interessant ist er schon; ein Wappenstein mit Wikingerschiff und XXX (Nr. 30?) im Segel und unter ihm die tobende See. Könnte ein Grenzstein einer Hafenstadt oder eines Hafenbezirks an der Ostsee sein: Lübeck oder Kiel?

Paul Oeinck


Lippe (2) Reactie van Eberhard Gutberlett

9 augustus 2015

Bild 1 ist ein Grenzstein vom Fürstentum Lippe mit der lippischen Rose, Nr. 11A.

Bild 2 ist die Rückseite von einem Grenzstein vom Fürstentum Lippe mit der lippischen Rose.
Hier ist es der preußische Adler von Preußen. Es gibt auch ältere Grenzsteine mit dem Wappen vom Fürstbistum Paderborn mit dem Paderborner Kreuz. Preußen hatte Paderborn 1802 annektiert.

Dies ist eine sehr lange Grenze beginnt in Holte-Stukenbrock und endet am Köterberg bei Polle/Weser.
Paul Oeinck hat den größten Teil schon fotografiert. Siehe den Link von meiner Website.

Bild 3 weiß ich auch nicht. Kunstwerk? Grenzstein?
Vielleicht kennt Paul Oeinck den Stein?

http://www.eberhard-gutberlett.de/bilderserie-von-paul-oeinck-enschede-nl/grenzsteine-lippe-paderborn-preussen/index.html


Lippe (1) Maria Beening ziet aparte stenen

Foto Maria Beening

9 augustus 2015

Hallo allen,

Deze keer waren we aan de wandel in Duitsland, Stukenbrock, en daar kwamen we deze palen tegen. Nr. 1 en 2 hebben beide dezelfde voor- en achterkant en zijn van het jaartal 1860. We hebben mensen in de buurt gevraagd, maar die hadden geen idee. Nr. 3 is helemaal anders. Wie van jullie kent deze palen?

Groet van Joop de Boer en Maria Beening.

Foto Maria Beening

Raadselachtige steen:

Foto: Maria Beening

Rita meldt dat er op de steen een Vikingschip in het water wordt afgebeeld. Het schip is een zg. Knar en werd gebruikt als handelsschip en niet als piratenschip. Wie weet is er bij Holte-Stukenbrock ooit een nederzetting geweest van Vikingen. Is er een grote rivier in de buurt?


Wie weet iets over deze steen? (2)

12 april 2015

Op 6 april vraagt Maria Beening wie er iets weet over een door haar gefotografeerde onbekende grenssteen.
Ook nu weer is het Harry van der Sleen uit Enschede die ons aan het goede antwoord helpt. Hij stuurt ons een link naar de webzijde van Eberhard Gutberlett:

http://www.eberhard-gutberlett.de/grenzsteine-deutsche-laender/grenzsteine-bentheim-muenster/index.html

Daar valt te lezen dat het om een Duitse steen gaat die op de grens van Grafschaft Bentheim en Fürstbistum Münster staat.


Grenspalenjachtseizoen

7 april 2015

Het seizoen voor het zoeken naar grenspalen is weer aangebroken. Voorjaar en najaar zijn de ideale jaargetijden om op pad te gaan. Dat levert verhalen, vragen en meldingen op die Op de Grens doen verrijken.
Er zijn drie onafhankelijk gestelde vragen waarvan twee over hetzelfde gebied gaan. Gerhard Post hoorde dat er in de tuin van Museum Het Palthehuis in Oldenzaal een forse grenspaal met nummer 7 staat, en hij vroeg zich af wat de leeftijd en herkomst van die steen zou kunnen zijn. Zoekend op internet kwam hij onder andere terecht bij een bijdrage van Dick Taat (“Bezoek aan het Palthehuis”), maar daar vond hij de antwoorden niet. Twee prominente grenspaaldeskundigen wisten ook niet van het bestaan van de steen af, maar Harry van der Sleen vond uiteindelijk de oplossing van het raadsel op de webzijde van Eef Berns.

“Ik heb er even wat literatuur en websites op na gekeken. Op de website van Eef Berns: http://www.grenspalen.nl/archief-denl/denl-archief-index.html bij Hannover-Nederland gp 033-046 staat o.a. deze informatie:

Volgens Brouwer (Grenspalen in Nederland, 1987) en Bieze (De grens bepaald, 1992) zijn ze in 1778 geplaatst in de gemeente Denekamp om een langdurige reeks van grensconflicten te beslechten. Ze hebben een nummering van 1 tot 11. De letters H en N werden in 1824 aangebracht toen het Koninkrijk Hannover gesticht werd. Een aantal van deze grensstenen zijn bewaard gebleven.

Deze nummering is dus niet de nummering van 1824, daarmee is deze steen dus niet de voorloper van de huidige nr. 7. Het moet de voorloper geweest zijn van de huidige gp 37.”

Gp 37

Tot zover de informatie van Harry, aangeleverd door Gerhard. Wat ik nergens heb kunnen verifiëren is de opmerking dat de oude nr. 7 van het museum ooit op de plek heeft gestaan van de huidige nr. 37. Die staat namelijk pal naast een grote silo, in het gebied dat op de kaart wordt aangeduid met De Wolfshuizen. De achter de silo wonende Duitse boer (die ook een deel van zijn land in Nederland heeft) heeft een grenssteen in zijn voortuin staan waarop aan de ene kant Nr. 10 staat en aan de andere kant Nr. 34. (Zie de rubriek Misplaatste grenspalen.) Of het raadsel nu dus is opgelost, is maar de vraag.


Tegelijkertijd meldt grenspalenzoeker Wim Kalsbeek zich met foto's van brokstukken zandsteen die grenspaal nr. 33 moeten hebben gevormd. En hij vraagt zich af: “Wie kan hier iets aan doen?” Het vreemde is dat Rien van Ittersum een jaar geleden gp 33 als vermist meldde. Op een door hem gemaakte foto heeft Rien een cirkeltje getekend waarop volgens hem de steen ooit zou hebben gestaan. De brokstukken die Wim heeft gevonden, bevinden zich op een afstand van 20 meter van de cirkel. Hoe kan Rien die dan in maart 2014 over het hoofd hebben gezien?

Gp 33 staat eveneens in het gebied De Wolfshuizen, en Wim heeft de steen (met nr. 10) in de voortuin van het woonhuis ook mogen fotograferen. Daarnaast heeft hij nog een afgebroken substeentje (gp 33-V) gevonden.

Zie voor beide bijdragen het Meldpunt.


Wie weet iets over deze steen?

Nederlanse zijde

6 april 2015

Hallo grenspaalbewonderaars,

Vandaag waren we aan de wandel in de buurt van Losser, en zijn ook de grens overgegaan. En zomaar in een zeer nattig weiland zagen we deze paal. Daar hadden we wel natte schoenen voor over, maar wat voor paal is dit? Weet iemand van jullie hier meer over?

Groet,
Maria Beening

Duitse zijde


(Grens)steen te koop

Hoeksteen Brouwershaven

22 maart 2015

Peter van Asten uit Brouwershaven (Zeeland) heeft een bijzondere steen te koop. Hij schrijft er dit over:

“De steen komt hier in Brouwershaven van een hoek van een straat. Er stonden er hier meerdere als bescherming van de hoekhuizen. Ik heb deze kunnen redden van de ondergang, andere waren toen al weg.
Ik vind 't een speciale steen, alleen kan ik er niet meer van vinden dat het een grenssteen of erfsteen is. Ik heb wel eens op internet gelezen dat dit soort grensstenen vroeger ook werden gebruikt om de stoep van het huis van de betere klasse te beschermen tegen voertuigen. Verder weet ik er niets van, wel dat er nog meerdere hier in Brouwershaven te vinden zijn.
Ik had deze steen nog maar net bij mij achter staan toen er al een briefje in de bus gegooid was of ik 'm niet wilde verkopen. Op het briefje stond toen een bod van 100 euro. Ik schrok zo van het bedrag wat geboden werd dat ik 'm meteen binnen zette.
Ik weet nog steeds niet wat de waarde zou kunnen zijn, maar als er toen al € 100,- werd geboden zijn ze bij de echte verzamelaar toch echt geld waard.
Ik probeer 'm daarom niet via een handelaar te slijten, liever aan een echte verzamelaar die mij er meer over kan vertellen.”

Het bericht is van februari 2015, en het kan zijn dat Peter de steen al kwijt is. Mocht u nog interesse hebben, dan sturen we uw bericht door naar hem.